eastmodels.sk
eastmodels.sk

Nitra model 2024, Nitra (SK)

26.10.2024
#

Nasledujúca udalosť

Nitra model 2024, Nitra (SK)

26.10.2024

Spomienky na Elektrón Zenit leto 1997

Pridaný 18.07.2024 | autor Ján Moravčík

Asi to bol rok 1997, dedukujem podľa čísla Eletrón Zenitu, ktorý som našiel v elektronickej podobe v mojom počítači. Dnešnej mladšej generácii už toto periodikum nič nehovorí, ale pre nás, ktorí sme s modelmi začínali v deväťdesiatych rokoch to bol významný časopis plný inšpirácie nielen pre modelárov ale aj pre chemikov, fyzikov, astronómov, papierákov (časopis obsahoval vystrihovačku). 

Keďže celý časopis bol rôznorodý, plastikové modely, resp. táto téma sa objavovala len na pár stránkach. Z tohto dôvodu som si všetky pre mňa zaujímavé články vystrihoval a lepil do zošita. Jeden z takýchto článkov, ktorý som si nalepil bola aj minidioráma - Siesta pod strašiakom, ktorej autorom bol Rastislav Jančuška, v tej dobe mnou obdivovaný, ale neznámy modelár. Tento článok som si počas letných prázdnin u starej mamy čítal denne niekoľkokrát a sníval, že aj ja raz budem schopný takéto niečo zhotoviť. 

Polepený zošit som časom stratil, možno založil, možno vyhodil. Až kým som nenatrafil na elektronickú verziu Elektón Zenit 3/1997 a článok tam opäť objavil. V tom čase som už Rasťa Jančušku dobre poznal a pri osobnom stretnutí mu poďakoval za obrovskú dávku inšpirácie v mojich detských rokoch. 

Popri listovaní elektronických čísel som natrafil na ďalšie iné zaujímavé články a počas leta vám ich budem spracovávať do samostatných článkov. 

 

Súvisiace články

BA model 1997 - archívny článok z Elektrón Zenit

Pridané 20.09.2024NovinkyHistória

návrat hore