eastmodels.sk
eastmodels.sk

Nitra model 2024, Nitra (SK)

26.10.2024
#

Nasledujúca udalosť

Nitra model 2024, Nitra (SK)

26.10.2024

KPM Bánovce nad Bebravou - návrat do roku 1997

Pridaný 12.07.2024 | autor Ján Moravčík, Marián Košťál

12. júl 2024 ... Ján Moravčík ... veľa modelárov na Slovensku si pamätá, ale mladšie ročníky už nie, ako vyzerali modelárske súťaže v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Skúsim vám ich v článku nižšie trochu pripomenúť, resp. priblížiť, a to vďaka príspevku KPM Bánovce nad Bebravou, ktorý uverejnili na svojom facebookovom kanáli.

Predstavte si, že sa súťažilo v dvoch základných kategóriách – lietadlá (označenie I.) a bojová technika (oznčenie II.). Väčšinou sa lietadlá rozdeľovali podľa mierok na I.c (mierka 1:72) a I.b (mierka 1:48) pri dostatku modelov aj kategória II. (bojová technika). Žiadne diorámy, figúrky, civilné vozidlá a scifi.

Súťaže v tomto období boli väčšinou bodovacie. Čo to znamenalo? Ráno sa odovzdali modely do súťaže aj s potrebnou dokumentáciou. Súťaž sa oficiálne otvorila a priestory sa pre súťažiacich a návštevníkov uzavreli. Vtedy prichádzali na rad rozhodcovia, ktorí dané modely hodnotili – bodovali.

Po ukončení bodovania boli na nástenke zverejnené výsledky aj s bodovým ohodnotením. Ak to propozície súťaže umožňovali, v prípade nespokojnosti modelára s bodovým ohodnotením mohol podať protest, o ktorom komisia rozhodcov rozhodla, či je opodstatnený alebo nie.

Priestory pre verejnosť boli otvorené 30 – 60 minút, kedy ste si modely mohli odfotiť, dôkladne pozrieť a v tomto čase tiež často prebiehali divácke súťaže o najkrajší model. Rozdali sa diplomy a ceny a o 13:30 bolo po všetkom.

Nižšie vám prikladám fotografie z prvej súťaže konanej v Bánovciach nad Bebravou, ktorá sa uskutočnila 13. decembra 1997 a konala sa v CVČ Bánovce nad Bebravou. Zúčastnili sa jej modelári z Bánoviec nad Bebravou, Partizánskeho, Topoľčian, Trenčína a Nitry. S niektorými sa stretávam na súťažiach aj dnes.

Trochu sa to zmenilo oproti tomu, kam sa modelárske súťaže za posledných 15 – 20 rokov posunuli. Čo poviete? Je ale príjemné si na obdobie začiatkov zaspomínať.

Touto cestou by som chcel vyzvať všetkých modelárov, ktorí majú doma staré fotografie z modelárskych súťaží, alebo nejaké zaujímavosti, aby sa so mnou prostredníctvom mailu spojili (moravcik1986@gmail.com) radi by sme ich na našom webe zverejnili.

Zdroj fotografií: https://www.facebook.com/kpmbn

Súvisiace články

KPM - Tatranskí orli Poprad - Svit

Pridané 30.07.2023RozhovoryHistóriaArchívny článok

Predstavujeme kluby - MK Bulldog

Pridané 09.09.2015RozhovoryHistória

návrat hore