eastmodels.sk
eastmodels.sk

Nitra model 2024, Nitra (SK)

26.10.2024

Nasledujúca udalosť

Nitra model 2024, Nitra (SK)

26.10.2024

Sofia Scale Model Show 2024 - nedeľný REPORT + fotogaléria bojovej techniky (AFV gallery)

Pridaný 14.10.2024 | autor Ján Moravčík

Premiérová cesta do bulharskej Sofie má EastModels tím úspešne za sebou. Do zoznamu si môžeme zapísať ďalšiu akciu s obrovským srdcom, dušou a ľuďmi na ktorých nikdy nezabudneme. Každý, kto nás pozná vie, že toto sú pre nás tie najdôležitejšie veci. Ak sa chcete dozvedieť viac, čítajte ďalej...

Po zverejnení sobotného reportu sme sa spoločne presunuli do priestorov univerzity, kde sa súťaž konala. Od organizátorov sme dostali pozvanie po párty, ktorá sa konala priamo v sále medzi modelmi. Nič takéto som doteraz nezažil. Pre modelárov bolo prichystané fantastické tradičné jedlo, ktoré sme si mohli vychutnať v obklopení priateľov, čo malo špeciálnu atmosféru. Od prezidenta klubu Stanislava Petkova, ktorý roky pracuje ako šéfkuchár na ambasáde USA som sa dozvedel, že takúto formu zvolili zámerne, aby stretnutie nebolo príliš formálne. Podarilo sa!

Po desiatej večer sme sa vybrali na ubytovanie, pretože po celom dni na nohách sme boli veľmi unavení.

Nedeľa ráno pre nás začínala tiež pomerne skoro. Ešte pred príchodom na súťaž sme chceli navštíviť vojenské múzeum v centre mesta. Bohužiaľ, múzeum bolo otvorené až od desiatej, a tak sme sa presunuli na súťaž, pretože sme mali dohodnuté stretnutie s našimi tureckými priateľmi a ostatnými modelármi.

Pred pár rokmi modelári na Balkáne otvorili otázku vytvorenia otvoreného modelárskeho spolku. Táto iniciatíva postupne zapadala prachom, pokiaľ ju opäť neoprášili tureckí modelári. Z tohto dôvodu sme absolvovali stretnutie spolu so srbskými, gréckymi, rumunskými, bulharskými, tureckými a macedónskymi zástupcami.

Táto téma sa otvorila a bude ďalej komunikovaná prostredníctvom online priestoru alebo na modelárskych súťažiach, ktoré na nás čakajú.

Okrem našich ocenení sme do Sofie priniesli kríže súťaže Panzershow a ceny modelárskeho klubu Ikar z Noveho Sadu. Odovzdali sme ich týmto modelom.

Obrovské prekvapenia nám počas záverečného ceremoniálu pripravili naši priatelia z Bursy, ktorí ocenili našu spoluprácu venovaním prekrásnej plakety z porcelánu. Kto chodí na naše stránky pravidelne ten vie, že v marci na budúci rok sa v pomerne veľkom množstve chystáme na súťaž II. Grey Scale Competition do mesta Bursa a s organizátormi úzko spolupracujeme. Ďakujeme za uznanie, veľmi veľa to pre nás znamená.

Rovnako ako tureckí modelári nás prekvapili aj organizátori, ktorí nám venovali ďakovný list a plaketu. Tie už sú na čestnom mieste v mojej dielni a budú mi pripomínať prekrásny čas strávený v Sofii.

Best of Show putovala Valentinovi Petrovovi za model Mil Mi-14PL. Bohužiaľ, Valentin si cenu nemohol prebrať, pretože na začiatku minulého roka zomrel. Valentin bol vynikajúci modelár, člen klubu a skvelý priateľ. Fakt, že tu už nie je sa niesol celým vyhodnotením a pri vyhlasovaní tejto ceny bolo vidieť smútok a slzy v očiach veľkého množstva ľudí.

Po zbalení sa sme sa rozlúčili so všetkými našimi priateľmi a sadli do auta. V Novom Sade sme mali dohodnuté stretnutie s Markom Jelovacom a Zoranom Sivcevom. Markovi sme priniesli cenu, ktorú získal a vrátili sme mu modely, pretože tento víkend absolvuje dve súťaže. Posledným prekvapením celého víkendu sme zažili práve na tomto stretnutí, pretože ho svojou prítomnosťou vylepšil náš priateľ Miky Šljivic a veľmi sme sa tomuto stretnutiu potešili. Ďakujeme Miroslav!

Čo dodať na záver? Tento rok som absolvoval už pätnástu akciu a mám obrovské šťastie, pretože drvivá väčšina súťaží vo mne stále evokuje silné emócie a mám na ne prekrásne spomienky. Sofia Scale Model Show patrí tiež medzi takéto podujatia. Podujatia, kde nie je rozhodujúci počet modelov, ale duša a tú má táto súťaž obrovskú. Ďakujeme všetkým, vďaka ktorým na tento víkend nikdy nezabudneme. 

 v galérii nižšie nájdete viac ako 160 fotografií bojovej techniky

 in gallery below you can find more than 160 photos of AFV 

Súvisiace články

návrat hore