eastmodels.sk
eastmodels.sk

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024
#

Nasledujúca udalosť

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024

Modelfest Šumperk 2024 - sobotný REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 08.09.2024 | autor Ján Moravčík

Dva dni v Šumperku sú za nami! Na tento okamih som sa tešil, pretože je pár minút po štvrtej hodine ráno a ja otváram svoj notebook, aby som napísal pár riadkov. Škoda, že tu nie je Lukáš Kvietok, určite by ho ťukanie do klávesnice počítača o takomto čase extrémne potešilo...

PIATOK

Na Modelfest Šumperk 2024 som sa vydal už tradične s Romanom Michalkom a jeho synom Ondrejom v piatok o desiatej hodine doobeda. Skorší čas cesty sme si naplánovali z dôvodu, že Ondrej začal od septembra študovať na strednej škole v Trenčíne a práve cez toto mesto smerovala aj naša trasa do Šumperku. Bola to síce trošku zachádzka, ale prešli sme krásne české dedinky a takýto pohľad ma vrátil do detstva, kedy som sa nevedel odlepiť od televízora, keď v ňom išli Chalupári.

Už o pol štvrtej sme boli na mieste. V dome kultúry, kde sa súťaž koná mali už chalani všetko nachystané. Doladili sa už len posledné detaily, išli sme sa ubytovať a večer sme strávili v reštaurácii Istria v centre mesta. V hoteli, v ktorom sme ubytovaní sú tiež naši priatelia, s ktorými sa stretávame pravidelne v Belehrade Chris Dowel a Boštjan Rener. Je to pre nás skvelé, že sa môžeme opäť vidieť, a práve tu.

SOBOTA

Po piatkovom večere sa nám vstávalo trošku ťažšie, no nie tak ťažko, aby sme neboli už o pol ôsmej na raňajkách. Nás a veľké množstvo modelárov a okoloidúcich pri príchode ku domu kultúry ohromil príchod bojovej techniky na miesto súťaže. Toto organizátorom závidím. Jednoducho stojíš na chodníku a vidíš ako prichádza Hetzer, Hakel, Kubelwagen...

Ihneď po príchode do haly sme sa zastavili na stánku MN-modelař, kde nám Miroslav ukázal novinky, na ktorých aktuálne pracujú. Viete o čo sa jedná?

S Mírom sa vždy veľmi rád rozprávam, pretože je nadšenec histórie a keď mi ukazuje aké objavy sa mu podarilo nájsť, len neveriacky krútim hlavou, kam na to tento chlap chodí!

Priestory hlavnej sály sa od rána postupne plnili. Z dôvodu plynulého príchodu jednotlivých modelárov a výbornej práce chalanov na registrácii toto všetko malo hladký priebeh a nezaznamenal som žiadne zdržanie alebo extrémne rady ľudí. Pepo a jeho ľudia to majú jednoducho zmáknuté!

Musím uznať, že všetci členovia organizátorského tímu na čele s Marekom Zindulkom mali všetky veci pod kontrolou a celý deň aj napriek množstvu povinností zvládali s úsmevom na tvári.

Nemôžem zabudnúť na Janu Ševečekovú, našu mamu, ktorá opäť pracuje na plné obrátky a modelárov zásobovala vynikajúcimi domácimi koláčmi. Ďakujeme mama!

Šumperk je fantastický, že sa tu stretávame s množstvom našich starých kamarátov.

Našli by ste tu aj dve čierne vdovy :-D.

No a po prvýkrát sme sa tu stretli aj s našimi facebookovskými priateľmi, medzi ktorými je aj Nikola Kolarek zo Záhrebu.

Pre každého organizátora súťaže je skvelé, keď ho navštívi taká osobnosť akou je András Egresi. András je pre nás obrovskou inšpiráciou v organizovaní modelárskych súťaží a z jeho prítomnosti sa vždy veľmi tešíme a vážime si ju. 

Okrem samotnej modelárskej súťaže je súčasťou tohto podujatia aj prezentácia vojenskej techniky a ukážky klubov vojenskej histórie vo dvore vlastivedného múzea.

Pre návštevníkov je prichystané fantastické jedlo a pitie. Všetko s perfektným servisom.

Vďaka podpore projektu Back to Basic sa mohol v Šumperku uskutočniť aj detský workshop. Túto aktivitu sme mali aj na našej súťaži v Liptovskom Hrádku a účastníci, rodičia a aj my sme boli nadšení. S podobným záujmom a v závere aj úspechom sa tento program prezentoval aj tu.

Bez podpory mesta a partnerov by sa tak veľké podujatie nedalo zorganizovať. Je skvelé, že o toto podujatie sa zaujíma aj vedenie mesta a sám jeho "šéf" Miroslav Adámek sa na akciu prišiel pozrieť.

Včera sa v sprievodnom programe prezentovali dvaja špičkoví modelári Štefan Dinaj a Miroslaw Serba. Výber organizátorom skutočne vyšiel a bolo to výborným spestrením soboty.

Po šiestej hodine sa uzavreli priestory súťaže a rozhodcovia začali s hodnotením modelov. Z dôvodu, že ich je tohto roku cez tisíc (presné číslo ešte neviem) to bolo veľmi náročné. Postupne, ako bola táto časť hotová, sme sa všetci presunuli na dvor, kde sme mali neformálne stretnutie. Navštívili nás priatelia z Noveho Sadu a Győru.

Priatelia z Inowrocławy z Poľska.

No a spoločnosť nám robili členovia klubu spolu s rodinami a musím povedať, že to bola veľmi milá spoločnosť.

Dnes nás čaká dofotenie zvyšku súťažných modelov, udelenie plakiet nášho portálu a samozrejme vyhodnotenie, ktoré by malo začať o 13:15. S posledným workshopom sa odprezentuje Michal Traj. 

Súvisiace články

Modelfest Šumperk 2024 - gallery of others models

Pridané 11.09.2024NovinkyPodujatiafoto

Modelfest Šumperk 2024 - gallery of diorama and figures

Pridané 10.09.2024NovinkyPodujatiafoto

Modelfest Šumperk 2024 - more than 180 photos of AFV!

Pridané 09.09.2024NovinkyPodujatiafoto

Modelfest Šumperk 2024 - aircraft gallery!

Pridané 07.09.2024NovinkyPodujatiafoto

Modelfest Šumperk 2024 - first photos!

Pridané 07.09.2024NovinkyPodujatiafoto

návrat hore