eastmodels.sk
eastmodels.sk

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024
#

Nasledujúca udalosť

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024

EastModels Challenge 2024 - víkendový REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 13.08.2024 | autor Ján Moravčík

Ospravedlňujem sa, že sa vám prihováram až teraz, ale posledné dni som nemal čas otvoriť notebook a niečo napísať. Nepamätám si, že by som bol v živote niekedy unavenejší ako tento víkend. Unavený, ale šťastný. EastModels Challenge 2024 napísala prvú stranu vo svojej knihe. Ak chcete vedieť, aké boli posledné tri dni, čítajte ďalej, rozpoviem vám jeden príbeh...

ŠTVRTOK

Po mesiacoch príprav sa dotiahli takmer všetky veci, ktoré sa dali urobiť v online priestore. Ja som zavrel svoj počítač a okolo pol jedenástej v noci na moju chatu dorazili Vojto s Pavlom. Práve moju chatu sme si vybrali ako veliteľský mostík celej súťaže. Sem som sa presunul aj počas týždňa, aby som tu mal pokoj na prácu a zároveň ma toto miesto upokojovalo.

PIATOK

Z tohto dňa som počas celej prípravy najväčší strach, pretože sme museli z domu kultúry preniesť všetky stoly, stoličky a dosky do športového komunitného centra. Našťastie, v piatok sa ku nám už pridal aj Lukáš a do pracovného nasadenia sa zapojili ďalší naši priatelia. Ďakujem im za to, pretože bez nich by to bolo oveľa náročnejšie.

Keďže sa súťaž konala po prvýkrát na zimnom štadióne, museli sme celý inventár do tohto priestoru priniesť. Po vyložení stolov na súťažnú časť, sme sa teda otočili a išli po ďalšie stoly, tentokrát do základnej školy. Okolo jedenástej sme mali všetko v priestore a začali s rozmiestňovaním. To išlo celkom fajn, pretože už v predstihu sme mali predstavu, ako bude priestor vyzerať.

Okolo obeda sme mali priestory nahrubo nachystané, bolo potrebné ich už len „dozdobiť“. Pred jednou nás navštívila pani Hoffmanová, s ktorou sme urobili živý vstup do rádia Regina – stred.

Okolo jednej hodiny dorazili naši priatelia zo Šumperka, ktorí u nás zabezpečovali registráciu modelov. V priestore sme zotrvali až do siedmej hodiny, pretože sme čakali na našich hostí a svoj tovar si prišli vyložiť prví predajcovia. Pár minút po šiestej dorazili bratia Lustigovci a okolo siedmej Martin Kováč s priateľkou Peťou. Keďže boli všetci ubytovaní v jednom penzióne, mali sme plán, že ich tam večer navštívime a trochu spoločne posedíme. Vyššia sila to však chcela inak a všetci, plus Hanz Merhaut s Luckou, René Molnár a Bine Logar sme skončili na mojej chate a bolo to to najlepšie, čo sa mohlo stať. Spoločné chvíle sme si užívali až do polnoci.

SOBOTA

V noci sa mi nedalo spať, prenasledovali ma myšlienky, čo ešte treba nachystať a zároveň obavy, aby všetko dobre dopadlo. Drobné zaspanie bolo prerušované neustálym šrotovaním myšlienok. Ráno som vstal a bolelo ma celé telo, bolo unavené z piatka. Urobil som si kávu, dal dva paraleny, aby svalová horúčka nado mnou nezvíťazila. Podobne na tom boli aj ostatní chalani.

Spoločné stretnutie v hale sme si naplánovali na pol siedmu a všetci sme tento čas dodržali. Dali sme si rannú kávu a čakali na príchod modelárov a ďalších predajcov. Z dôvodu, že sme naše podujatie prvýkrát robili v týchto priestoroch, mierne obavy sme mali z kapacít. Pre modelárov, rovnako tak aj pre predajcov. Celé dopoludnie sme tak pozerali vpravo a vľavo a ubezpečovali sme sa, že sa to všetko zmestí. Obrovská skala zo srdca každého z nás spadla o dvanástej, kedy boli všetky modely na stoloch a všetci predajcovia vyložení. Super!

Už minulý týždeň v piatok mi písal moj priateľ Fabio Besani z Talianska, nenápadne sa ma pýtal ako idú prípravy súťaže a či plánujem dovolenku. Písal som mu, že pár dní po súťaži odlietame s rodinou do Turecka. Fabio mi napísal: and my friend I just wanted to let you know, that for the holidays I ll come to EMC 2024. Táto správa ma mimoriadne potešila, pretože Fabio je pre mňa výnimočný. Ďakujem.

Rád by som spomenul našu spoluprácu s reštauráciou LH point, ktorá sa v sobotu starala o jedlo. Na obed sme tam „poslali“ aj našich hostí už o jedenástej, pretože na nich čakal oficiálny program. Ako prvý začal workshop - Lustig brothers show. Vďaka obrovskej charizme oboch bratov bol workshop veľmi zaujímavý, interaktívny a veľmi obohacujúci.

Od jednej bol pre najmenších účastníkov pripravený detský workshop, ktorý zabezpečil náš priateľ Bine Logar. Pod jeho vedením a s asistenciou pomocníkov sa venoval skoro tri hodiny desiatim deťom, ktoré si nakoniec odniesli hotový model lietadla. Fantastické spestrenie programu! Viac fotografií nájdete u Bineho na jeho facebookovom účte.

Najväčším prekvapením celej soboty pre nás bola návšteva Andrása Egresiho a jeho dcéry Lídie na našom podujatí. Lídia pôsobí aktuálne v Španielsku a v rámci svojej dovolenky doma si s ocinom naplánovali cestu k nám. Ďakujeme veľmi pekne, veľa to pre nás znamená!

Po prvom bloku workshopov prišla na rad diskusia s Martinom „NightShift“ Kováčom. Od samotného začiatku tam bolo plno! Maťo je proste naša hviezda. Pozvanie Martina nebolo vôbec náhodné, pretože so súťažami v Liptovskom Hrádku má prepojenie a veľmi som si želal, aby bol súčasťou prvého ročníka EastModels Challenge 2024. Podarilo sa!

Sme radi, že pozvanie na našu súťaž prijali aj média a okrem STVR k nám zavítal aj štáb TV Markíza a reportáž z podujatia si môžete pozrieť, keď kliknete na obrázok nižšie. 

Druhým workshopom v sobotnom poobedňajšom programe bol Bernhard Lustig s mimoriadne atraktívnou témou, a to tvorba zimnej scény. Iba pripomeniem, že záznamy sa objavia na našom YouTubovom kanáli.

S príchodom osemnástej hodiny sa zmenšoval aj počet návštevníkov v hale. Po uzavretí priestorov prišla najnáročnejšia úloha celého organizačného tímu. Hodnotenie. Bolo to skutočne náročné, v niektorých kategóriách bolo viac ako 60 modelov! Okrem hodnotenia sme si v tejto časti pripravili scenár vyhodnotenia v nedeľu. Unavení, ale spokojní sme sa odobrali na neskorú večeru do McDonalds a následne na moju chatu.

NEDEĽA

V noci som spal výrazne lepšie než deň predtým. Obrovská ťažoba síce opadla, ale rešpekt a koncentrácia ostali. Všetci štyria sme sa zobudili prirodzene a bez budíka. Pre ilustráciu vám prikladám, ako to na „veliteľskom mostíku“ vyzeralo.

V sobotnom programe sa prezentoval Jan Merhaut a vo svojom workshope predviedol prácu s farbami a produktmi Mr. Paint. Hanz sa tejto úlohy ujal na poslednú chvíľu, kedy nás zachránil, keď musel svoju účasť u nás zrušiť Michal Wisniewski.

Zostava modelárov, ktorí na EMC 2024 tvorili sprievodný program bola fantastická. Ďakujeme vám za váš prístup, láskavosť a úsmevy. 

Po ukončení workshopu to už išlo veľmi rýchlo. Modelári dostali pokyn, že modely si môžu začať baliť o 10:45, pretože presne o 11:30 bolo pripravené slávnostné odovzdávanie sponzorských a špeciálnych cien. Cien bolo skutočne veľa (fotografie z ceremoniálu nájdete na našom facebooku) a vyvrcholili odovzdaním hlavnej ceny, a to pohára EastModels Challenge Trophy, ktorý putoval do rúk Kamila Trembaca za Model Mig-21 PFM. Súčasťou tejto trofeje bola aj hotovosť 300 eur od nášho partnera Milana Smika.

Čo dodať na záver? Ďakujem všetkým, ktorí do Liptovského Hrádku na prvý ročník súťaže EastModels Challenge 2024 prišli. Pre nás to veľmi veľa znamená, pretože v tom množstve návštevníkov boli tváre, s ktorými nás spája spoločný príbeh. U niekoho dlhší, u niekoho kratší. Modelov bolo veľa, presne 1155, ale viac ako číslo, nás teší to, že súťaž mala dušu, a to je pre nás v EastModels tíme to najdôležitejšie.

Súvisiace články

EastModels Challenge 2024 - gallery of DIORAMA

Pridané 14.08.2024NovinkyPodujatiafoto

EastModels Challenge 2024 - gallery of AFV

Pridané 13.08.2024NovinkyPodujatiafoto

návrat hore