eastmodels.sk
eastmodels.sk

MČR - dospelí 2024, Praha 9, Hotel Olympik (CZ)

14.09.2024
#

Nasledujúca udalosť

MČR - dospelí 2024, Praha 9, Hotel Olympik (CZ)

14.09.2024

Bol Juraj Martinka prvým modelárom zaoberajúcim sa stavbou diorám na Slovensku?

Pridaný 23.07.2024 | autor Ján Moravčík

Kto bol Juraj Martinka?

Ing. Juraj Martinka – lesný inžinier, modelár, muzeológ
(1864 Vrbica, dnes súčasť Liptovského Mikuláša -  † 1938 Liptovský Mikuláš)

Vynikajúci slovenský lesník, nadšený a obetavý pracovník slovenského lesníckeho múzejníctva, vzácny a ušľachtilý človek milujúci prírodu a umenie. Riaditeľ štátnych lesov v Liptovskom Hrádku, vládny radca, zakladateľ a prvý predseda Miestneho výboru Lesníckeho múzea v Bratislave, modelár.

Tieto superlatívy dokonale vystihujú osobnosť Juraja Martinku, okrem jeho bohatej kariéry, ktorá bola plne spätá s prírodou bol Juraj Martinka aj modelár. S modelárskou činnosťou začal počas pôsobenia v Chorvátsku. Vytvoril si osobitú metódu a skutočne dokonale a verne zobrazuje prírodný terén, lesné porasty, vodné toky, hrady. Jeho modely boli na tú dobú tak výrazne prepracované, že ich obdivovali v celej Európe. Významné ocenenia získal v Budapešti, Londýne, Viedni a v Paríži. Modelársky stvárňoval prírodné krásy v Chorvátsku a na Slovensku, slovenské hrady (Liptovský Hrádok, Likava, Strečno)...

Juraj Martinka na fotografi, ktorá je umiestnená v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku, za ním dioráma hradu v Liptovskom Hrádku

...a zvláštnosti Liptovského Hrádku a okolia (úpust v Liptovskom Hrádku, píly v Liptovskom Hrádku a Vavrišove, ulicu pod Lipami v Liptovskom Hrádku).

Úpust v Liptovskom Hrádku (Národopisné múzeum Liptovský Hrádok)

Jeho umelecké diela boli umiestnené v Lesníckom múzeu v Bratislave, no z dôvodu vojny sa ich zachovalo len minimálne množstvo. Niektoré jeho exponáty môžete vidieť v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku a v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolenie.

Pod Lipami (Národopisné múzeum Liptovský Hrádok)

Pamiatku, život a lásku k hobby Juraja Martinku, ktoré vyznávame aj my dnes, si chceme počas súťaže EastModels Challenge 2024 pripomenúť a učtiť Pohárom Juraja Martinku za najlepšiu diorámu súťaže. Vzhľadom na skutočnosť, že do Hrádku sa chystajú tí najlepší modelári venujúci sa diorámam v strednej Európe, lepšie to už vyjsť ani nemohlo. 

Súvisiace články

EastModels Challenge 2024 - gallery of DIORAMA

Pridané 14.08.2024NovinkyPodujatiafoto

EastModels Challenge 2024 - gallery of AFV

Pridané 13.08.2024NovinkyPodujatiafoto

návrat hore