eastmodels.sk
eastmodels.sk

MČR - dospelí 2024, Praha 9, Hotel Olympik (CZ)

14.09.2024
#

Nasledujúca udalosť

MČR - dospelí 2024, Praha 9, Hotel Olympik (CZ)

14.09.2024

Aká bola prvá polovica modelárskeho roka z pohľadu EastModels?

Pridaný 07.07.2024 | autor Ján Moravčík

Za podporu našej činnosti chceme poďakovať našim partnerom súťaží, bez ktorých by naše cesty za modelmi neboli možné: firma49, BanzaiCars, mn-modelar.cz, mjmodely.czwoodenbase.eumrpaint.sk.

Je leto, uhorková sezóna, moc sa toho nedeje ... ideálny priestor sadnúť si za počítač a napísať pár riadkov. Zhodnotiť akcie, ktorých som sa zúčastnil a aké dojmy vo mne zanechali. Niekde som to už písal. Za prvých šesť mesiacov tohto roka sa mi podarilo navštíviť dokopy dvanásť akcií. Niektoré vopred starostlivo naplánované, na niektoré som sa rozhodol vycestovať neplánovane. Všetky ale spájala jedna vec a to, že boli pre mňa jedinečné. Poďte si spolu so mnou zrekapitulovať posledný polrok.

Modelcon 2024

V januári som sa viac venoval lyžovaniu a žiadna akcia na Slovensku sa nekonala. Čakal som na február, pretože som sa chcel pozrieť na Modelcon v Trnave. Nikdy som tam nebol a počul som samé slová chvály. Po dohode s Romanom Michalkom (Romanovi chcem zo srdca poďakovať, pretože práve vďaka nemu som toho pocestoval tak veľa) sme sa spoločne do Trnavy vydali. Hlavným benefitom súťaže sú priestory.

Ja som sa v Trnave najviac potešil z prítomnosti Martina „Nightshift“ Kováča, ktorého som niekoľko rokov nevidel. Jeho modely boli skutočnou ozdobou súťaže. Práve na tejto súťaži sme predbežne predkomunikovali Martinovu účasť na našom premiérovom podujatí EMC 2024, ktoré sa uskutoční v dňoch 10.-11. augusta v Liptovskom Hrádku.

Międzynarodowy Festiwal Modelarski Bytom 2024

Po viac ako mesiaci sme mali naplánovanú ďalšiu súťaž v poradí, tentokrát spoločnú, na ktorej sa zúčastnili takmer všetci, a to Medzinárodný modelársky festival v Bytom. Je to také naše pravidelné podujatie a v minulosti sme tu otvárali súťažnú sezónu. Súťaž patri v Poľsku medzi najväčšie a najprestížnejšie. Počet a kvalita modelov to len potvrdzuje.

My sme v Bytom strávili dva dni a väčšinu času sme využili na osobné pozývanie zahraničných modelárov ku nám.

Velikonočný Postějov 2024

Práve táto súťaž bola z kategórie „neplánovaných“ a rozhodnutie tu vycestovať sa zrodilo tesne pred jej konaním. Výhodou tejto súťaže je, že sa koná v piatok (sviatok), a tak som nemal výčitky, že som bol od rodiny, pretože nasledujúce dni som im to plne vynahradil.

Najväčším ťahákom pre mňa bola prehliadka skladov MN-modelář. Toľko tovaru a stavebníc som v živote nevidel a bol to pre mňa obrovský zážitok. Súťaž síce nepatrí k najväčším, ale má neopakovateľnú atmosféru a chlapi to tam vedia! V rámci súťaže prebieha tiež bodovačka, no a nezabudnuteľný je tiež sprievodný program vo forme jedenia olomouckých tvarôžkov a pitia piva.

Československý patlák 2024

Mesiac apríl patril k najviac aktívnym. Začal som ho účasťou na víkendovom podujatí Československý patlák, ktorý sa premiérovo konal v Návsí. Prekrásne prostredie ubytovacieho zariadenia EMAUS vytvorilo neopakovateľnú atmosféru.

Všetci sme sa „vymodelovali“ do chuti, no a pre mňa malo toto podujatie ešte špeciálnejší význam, pretože tam so mnou bola aj moja dcéra Adelka. Patlák plánujeme zorganizovať aj budúci rok, ale chceli by sme ho prepojiť s ideou 24 hodinového maratónu, ktorý sme v Liptovskom Hrádku dvakrát zorganizovali. Aktuálne máme problém s priestormi na Liptove, v Návsí podmienky máme, a tak sa to s Láďom Vallom budeme snažiť prepojiť.

Plastic model show Svit 2024

Týždeň po patláku sme išli podporiť Romana Michalka, ktorý vo Svite prvýkrát organizoval modelársku súťaž Plastic model show Svit.

Som veľmi rád, že sa do podtatranského regiónu vrátila modelárska súťaž. Ako dieťa som do Svitu a Popradu na súťaže často cestoval a mám na to prekrásne spomienky. Roman to zvládol na jednotku a už teraz spriada plány druhého ročníka súťaže. Vzhľadom na skutočnosť, že do Svitu to máme blízko, zobrali sme so sebou aj mladých modelárov, aby si súťaženie vyskúšali. Bol to pre nich obrovský zážitok.

Mosonshow 2024

„Mošoň“ je pre nás každý rok najdôležitejšia súťaž, pretože práve tu sa to všetko „pečie“. Je to pre nás najmä pracovná akcia, pretože vďaka našim fotografiám sa naša práca šíri do celého sveta.

Akcie sme sa zúčastnili všetci – konečne. V súťaži sa prezentovalo viac ako 3000 modelov špičkovej kvality. Nechýbali modelári z Taiwanu a Číny, ktorí každoročne siahajú na najvyššie priečky.

Pri náhodnom stretnutí Vojta Mituru a Bernharda Lustiga vznikla prekrásna myšlienka workshopu bratov Lustigovcov na EMC 2024, takže tohtoročná Mošoň bola pre nás úspešná aj ako organizátorov súťaže.

Hobby Model Show 2024

Prvý májový víkend sme spolu s Romanom vycestovali na druhý ročník súťaže Hobby Model Show do Borského Mikuláša.

Súťaže som sa zúčastnil už minulý rok, kedy si akcia odkrúcala premiéru a uviedla sa vo veľmi dobrom svetle. Právom sme očakávali, ako dopadne druhý ročník. Neviem, či to bolo termínom (oproti minulému roku museli organizátori zmeniť termín súťaže zo septembra na máj) alebo zohral fakt aj to, že na prvý ročník súťaže donesie každý modelár viac modelov, ale tých bolo tentoraz pomenej. Ja som sa počas sprievodného programu predstavil s workshopom, na ktorom som predvádzal prácu s novými farbami radu ATOM od firmy Ammo by Mig Jimenez. Viem, že organizátori to s termínom súťaže nemajú vôbec ľahké a robia všetko aby sa zastabilizovali. Verím, že sa im to podarí, pretože toto podujatie v sebe ukrýva obrovský potenciál.

Hoštejn model cup 2024

Práve na prvom ročníku súťaže Hobby model show v Borskom Mikuláši, som dostal pozvanie na workshop  od Vencu Himla, hlavného organizátora Hoštejn model cup. Deväť mesiacov ubehlo ako voda a ja som sedel v nočnom vlaku z Liptovského Mikuláša do Zábřehu, kde na mňa čakal a celý deň mi asistoval Marek Zindulka. Touto cestou by som mu chcel poďakovať, pretože mi výrazným spôsobom celú moju účasť tu zjednodušil. Súťaž patrí do kategórie komorných, rodinných, ale s veľmi dobrou aurou. Celý deň som cítil fantasticky. O jedlo a pitie bolo postarané a keď sa k tomu ešte pridá dobrá partia, nie je čo dodať.

Podhalański Festiwal Modelarski CIUPAGA 2024

Záver mesiaca bol v réžii súťaže Ciupaga v Nowom Targu, ktorú organizuje náš veľmi dobrý kamarát a ambasádor značky EastModels v Poľsku Grzegorz Siuta. Už dopredu som bol s chalanmi dohodnutý, že sa stretneme u mňa na chate, večer si niečo ugrilujeme a ráno spoločne vyrazíme na cestu. Plán sme naplnili do bodky a celý víkend sme si užili.

Podobný trend s poklesom modelov som zaregistroval aj na tejto súťaži a priznám sa, nevedel som prečo. Je dosť možné, že ešte minulý rok modelári prezentovali na súťažiach modely, ktoré dokončili v kovidových rokoch, keď súťaže neboli, významný vplyv na to mal aj fakt, že v rovnakom termíne sa konala súťaž v Trenčíne. Či už bolo modelov viac alebo menej, nič to nemení na skutočnosti, že súťaž Ciupaga patrí k najkvalitnejším, akých sa zúčastňujeme. Grzegorz do jej organizovania dáva srdce a je to cítiť. Kto tu ešte nebol, akciu vrelo odporúčam. V Nowom Targu sa okrem modelov dajú pozrieť aj mnohé iné atrakcie. Ja som túto súťaž už dvakrát absolvoval s Adelkou a je to ideálne miesto na rodinný víkend spojený s modelárstvom.

fotografia s rozhodcami

Novosadski Ikar 2024

Ak by som v tomto zozname hľadal súťaž, ktorá vo mne zanechala najsilnejšie dojmy, určite to bola súťaž Novosadski Ikar v Srbsku. Emócie som sa snažil zachytiť do reportu, ktorý si môžete prečítať TU. Spolu s Romanom a Ondrejom Michalkovcami sme boli počas víkendu ubytovaní vo Villa Ana v Báčskom Petrovci nášho priateľa Bojana. Báčsky Petrovec je obec v autonómnej oblasti Vojvodina s viac ako 80% zastúpením Slovákov. Milujem toto miesto.

Keďže do Srbska pravidelne na súťaž Novogodišnji Kup cestujeme, ale v decembri, vždy som túžil ísť za modelmi na toto územie v letných mesiacoch. Organizátori obnovili po sedemnásťročnej prestávke súťažnú aktivitu v minulom roku a ja som tak našiel akciu, ktorú si napevno značím do svojho kalendáre. Budúci rok sem chystáme celú EastModels posádku. Na súťaži ma prekvapilo množstvo, ale aj kvalita modelov najmä v kategóriách lietadiel.

PSMK Scale Model Cup 2024

Nestačil som si oddýchnuť z mimoriadne náročnej spiatočnej ceste zo Srbska (na hraniciach sme stáli viac ako 4 hodiny) a už sme  rovnakom zložení cestovali opäť. Tentokrát do Budapešti na súťaž PSMK Scale Model Cup 2024. Tejto súťaže som sa zúčastnil naposledy v roku 2018 a za tie roky ubehla dlhú cestu. Precízna organizácia, obrovské množstvo predajcova a mimoriadne kvalitné modely.

Pridanou hodnotou podujatia bola účasť a modely Margot Crombeecke a Chloé Plattner.

Na obrázku môže byť 3 ľudia, blond vlasy, usmievajúci sa ľudia a okuliare

Margot Crombeecke vľavo, Chloé Plattner vpravo

Panzershow 2024

Poslednou zastávkou v prvej polovici roka bola už tradične Panzershow v Návsí. Akcia, ktorej sa pravidelne zúčastňujem od roku 2012 bez prestávky. Zamiloval som si ju od prvého momentu. Bola to moja prvá zahraničná súťaž, prvá súťaž, na ktorú som zobral moju manželku (vtedy ešte priateľku) a prvá súťaž, kde bola cez víkend moja dcéra Adelka.

Súťaž sa koná v Reštaurácii u Mrózka, čo jej dáva špeciálne kúzlo spojené s vynikajúcim jedlom a romantickým prostredím. Keďže sa tohto roku konala v ten istý deň súťaž v Ostrave, organizátori mali právom obavy, ako celá súťaž dopadne. No pochybnosti sa rozplynuli po ukončení registrácie a pri pohľade na plné stoly mimoriadne kvalitných modelov.

Súťaž má pevné miesto v kalendári, Láďo Vallo, ako líder zatraktívňuje súťaž výrobou originálnych ocenení pre modelárov a hlavne, je tu pohoda. Keďže organizátorom pri organizácii pomáhame (nielen my, ale aj chalani zo Šumperka) spolu s nimi prežívame všetko intenzívnejšie než bežní účastníci. Touto cestou by som chcel podkovať všetkým, ktorí do Návsí prišli a túto akciu podporili. Ja som si to naplno užil spolu s kamarátmi a opäť s mojou Adelkou.

Adelka s Marekom Zindulkom

Aktuálne dávame dokopy plán ciest v druhej polovici roka 2024. Ja som sám zvedavý, kam ma vietor zaveje. Sledujte stránky, o všetkom vás budem informovať. Všetkým vám prajem krásne dovolenky, veľa oddychu a nezabudnite, že 10.-11. augusta sa v Liptovskom Hrádku uskutoční EastModels Challenge a so všetkými sa radi uvidíme, ale v opačnom garde.

Za EastModels

Ján Moravčík

návrat hore