eastmodels.sk
eastmodels.sk

EastModels Challenge 2024, Liptovský Hrádok (SK)

10.08.2024
#

Nasledujúca udalosť

EastModels Challenge 2024, Liptovský Hrádok (SK)

10.08.2024

Panzershow 2024 - rozsiahly REPORT Jána Moravčíka

Pridaný 30.06.2024 | autor Ján Moravčík

S pravidelnosťou do mojich článkov o Panzershow každý rok píšem to, že táto súťaž má pre mňa od mojej prvej návštevy v roku 2012 špeciálne miesto. Jednak prekrásnou lokalitou obce Návsí, miesta konania súťaže Reštaurácie u Mrózka, na druhej strane ľuďmi, ktorí sú súčasťou tohto fantastického podujatia. Proste, toto ako celok na mňa „funguje“. Tento rok je ale pre mňa výnimočný. Výnimočný preto, že pred jedenástimi mesiacmi som nabral odvahu zmeniť zamestnanie a od septembra som nastúpil ako školský špeciálny pedagóg na základnú školu. Po dvanástich rokoch práce v detskom domove musím konštatovať, že do môjho života prišiel pokoj, viac voľného času a akoby kvalitnejšie prežívanie drobných radostí bežného života. Takže 12. ročník Panzershow má pre mňa úplne špeciálnu príchuť (čaká na mňa niekoľko týždňov dovolenky) a tieto dni som si dokonalo užil s ľuďmi, ktorých mám rád. Plánoval som síce prihovoriť sa vám v reporte už skôr, no proste to bolo nad moje sily a píšem ho až teraz z terasy mojej chaty. Ospravedlňujem sa vám, ale pri písaní mám rád pokoj, aby som sa dôsledne sústredil na všetko podstatné, čo v ňom chcem zahrnúť. Keďže posledné tri dni boli bohaté na zážitky, stretnutia, ľudí, pripravte sa na trošku dlhší report ako ste zvyknutí. Začíname.

PIATOK

Piatok bol posledný školský deň. Mňa čakala školská slávnosť. Prežíval som ju viac ako deti a tešil som sa, že môžem byť toho súčasťou.

Na obed sme mali dohodnutý termín v Športovom komunitnom centre v Liptovskom Hrádku (miesto konania súťaže EastModels Challenge 2024), aby sme si natočili zábery priestorov a okolia z dronu.

Keďže Lukáš prišiel skôr, vybavili sme si túto záležitosť a už o dvanástej sme sa vydali na cestu do Návsí. Pred pár rokmi sme čisto náhodou objavili podnik Přístav Kostkov. Je to prekrásny areál rybníka s reštauráciou a ubytovaním v Návsí. Čo je ale podstatnejšie, že okrem mimoriadne atraktívneho okolia, v tomto podniku fantasticky varia. Takže naše kroky po príjazde smerovali na neskorý obed. Obaja sme si dali kulajdu a sviečkovú na smotane a od smädu nám výborne padlo slivkové pivo. Všetkým vrelo odporúčame!

Ihneď na to sme sa presunuli k „Mrózkovi“, kde už bol Láďo a Aleš a pustili sme sa spoločne do prípravy priestorov. Tým, že sme zohratí, išlo to pomerne rýchlo. Rozmiestnili sa stoly, prestrela sa textília, označili kategórie, vyvesili vlajky.

Vystavili sa ceny, ktorých bolo tohto roku neúrekom a okrem originálnych nábojníc a autentických častí leteckých bômb ceny do súťaže venovali aj modelárske kluby – Štefánikovo krídlo, Hobby Model Show, Grupa Modelarska Nowy Targ, Panzer Silesia, Plastic Model Show Svit, rovnako tak aj náš modelársky magazín.

Neskôr sa k nám pridali ďalší pomocníci Vojto Mitura, Roman a Ondrej Michalkovci, Pavel Vagner a chalani zo Šumperka. Po nachystaní priestorov a registrácie sme sa všetci presunuli na EMAUS, kde sme boli ubytovaní a urobili si rýchlu poradu, aby sme si prešli celú sobotu a rozdelili si jednotlivé úlohy. Po tejto porade sme absolvovali spoločnú večeru u Mrózka, kde nám pripravili fantastickú pečenú krkovičku. Ako vždy, bolo to fantastické. Celý piatkový večer už bol v znamení zábavy, poniektorí sa odobrali spať skôr, niektorým to nestačilo a išli na miestnu diskotéku, kde „tancovali“ takmer do rána.

SOBOTA

Čas stretnutia sme mali s Láďom dohodnutí na siedmu hodinu. Ako sme sľúbili, tak aj bolo a o 6:59 sme boli na mieste a čakali na prvých účastníkov. Ta ako vlani, aj tohto roku sme vďaka výbornej koordinácii jednotlivých činností stihli vypiť rannú kávičku, ktorá po piatku padla viac než dobre.

Vďaka chlapcom zo Šumperka za ich internetovú registráciu, ktorú Panzershow poskytli. Okrem toho, Pepo si to celé aj odpracoval v deň súťaže na mieste. Všetko išlo hladko a s úsmevom na tvári.

Súčasťou sprievodného programu bola aj ukážka bojovej techniky, konkrétne Jašterky, ktorú doniesol Josef Czudek. 

Po ukončení registrácie a po fyzickom spočítaní modelov môžeme konštatovať prekrásnu účasť v súťaži. Na stoloch bolo možné včera vidieť 481 modelov od modelárov z Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska. Dôležitejšie než číslo, pre mňa ako človeka, ktorý tu chodí pravidelne je, že Panzershow rastie do kvality. Zaujalo ma množstvo veľmi kvalitných modelov, ktoré som v tomto roku na súťažiach ešte nevidel.

Po zosumarizovaní počtov a štartovných listín sa jednotlivé rozhodcovské tímy pustili do hodnotenia. Ja som mal v čase od 11:15 – 12:15 workshop na tému vytváranie DAK kamufláže pomocou nových farieb ATOM od firmy Ammo by Mig Jimenez. Touto cestou by som chcel poďakovať firme AMMO a konkrétne Jamiemu Tranterovi za podporu. Úvod bol síce od ľudí trochu ostýchavejší, potom sa to rozbehlo a pevne verím, že sa návštevníci aj niečo naučili.

Okrem mňa si mohli vyskúšať prácu s farbami ATOM aj účastníci workshopu.  Je to najlepšie, keď naberú odvahu a môžu si veci otestovať priamo. Som nesmierne rád, že túto výzvu prijal Daniel Veisar z Karvinej. Je to veľmi šikovný mladý modelár.

Na tvorbu DAK kamufláže som použil zmývateľnú pieskovú farbu, ktorú som umýval a vrstvil, aby som stvárnil autentický povrch tankov DAK.

Už keď som fotografoval modely, vedel som, že tohto roku to rozhodcovia nebudú mať ľahké. V niektorých kategóriách to bola náročná a nevďačná práca vzhľadom na to, koľko krásnych modelov sa včera na Panzershow zišlo.

Pridanou hodnotou súťaže je prostredie Reštaurácie u Mrózka a hlavne kvalita jedál. Viem, že počas soboty má toho personál vyše hlavy, ale nielen za mňa, ale aj za veľké množstvo priateľov, ktorí včera u vás jedli a pili by som vám chcel poďakovať. Vidím, ako sa to všetko zmenilo za ten čas ako tu chodím a moc vám fandím. Aj vy ste súčasťou rodiny Panzershow!

Do Návsí sme priniesli sedem plakiet, ktoré sme venovali týmto modelom.

Veľmi sa teším, že sa na súťažiach pravidelne stretávame s našimi poľskými priateľmi, aj včera ich bolo požehnane.

Podľa časového harmonogramu bolo vyhodnotenie naplánované na 15:00. Vzhľadom na včerajšie horúčavy sa začalo o 15 minút skôr. Slávnostného ceremoniálu sa už tradične zúčastnil starosta Návsí pán Marian Waszut a premiéru medzi nami modelármi absolvovala pani Monika Szkatulová z MAS Jablunkovsko.

Tohto roku pristúpili organizátori k novému formátu odovzdávania cien. Hlavný ceremoniál sa týkal len žiakov, juniorov a špeciálnych cien. Ocenení modelári v štandardných kategóriách si s opečiatkovaným lístkom prišli cenu vyzdvihnúť. Niekto si povie, čo to je za blbosť. Faktom však je, že takýto model odovzdávania cien výrazným spôsobom skracuje čas a včerajšie vyhodnotenie trvalo dokopy 15 minút. Oceňujem iniciatívu organizátorov, že každý modelár z vekových kategórií žiaci a juniori dostane model. Pre deti je to asi najväčšia motivácia a radosť, keď sa tešia z nového modelu.

Výsledková listina bude spracovaná v najbližších dňoch. Aby som report z 12. ročníka Panzershow uzavrel, patrí sa mi napísať meno držiteľa Best of Show za rok 2024 a tým sa stal Radek Ponča za jeho exkluzívny Kamaz.

My sme v Návsí zostávali dodnes. Večer sme strávili v areáli za kostolom na akcii, ktorú organizoval Richard Topalov a dnes ráno sme mali s Láďom dohodnuté veľmi zaujímavé aktivity. Vzhľadom na dĺžku tohto reportu to už sem nebudem dávať a urobím z toho samostatný článok.

Čo dodať na záver? Tento ročník súťaže bol pre hlavných organizátorov a nás, ktorí chodíme na Panzershow roky pomáhať pomerne náročný. Všetci sme si želali, aby to dobre dopadlo a podľa toho, čo sme včera videli a zažili vieme, že to lepšie ani nemohlo byť. Tento pomyselný úspech by však nebol možný bez návštevníkov, modelárov a bez neúnavnej práce Láďu a Aleša. Vďaka patrí hlavne vám, pretože vy a vaše diela urobili z 12. ročníka Panzershow jedinečné podujatie. Máme chuť, máme elán, a tak sa vidíme opäť o rok, aby sme hlavnej dvojici Láďovi Vallovi a Alešovi Jurákovi boli nápomocní pri organizácii trinásteho ročníka československej Panzershow 2025. Vidíme sa na tradičnom mieste a za celý tím EastModels ďakujeme!

Súvisiace články

Panzershow 2024 - fotografie bojovej techniky a diorám

Pridané 01.07.2024NovinkyPodujatiafoto

Panzershow 2024 - fotogaléria lietadiel a vrtuľníkov

Pridané 30.06.2024NovinkyPodujatiafoto

Panzershow 2024 - prvé fotografie!

Pridané 29.06.2024NovinkyPodujatiafoto

Panzershow 2024 - pribudli ďalšie ocenenia!

Pridané 28.06.2024NovinkyPodujatia

Bombové speciální ceny na Panzershow!

Pridané 13.06.2024PodujatiaHistória

Príbeh jedného kríža...

Pridané 10.05.2024NovinkyHistória

návrat hore