eastmodels.sk
eastmodels.sk

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024
#

Nasledujúca udalosť

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024

Srbský trip 2024 - SUMMER edition (piatkový report)

Pridaný 31.05.2024 | autor Ján Moravčík

Pred pár minútami udrelo na veži, čo je neklamným znakom, že odbila desiata hodina večer. Ja som práve otvoril svoj notebook, aby som zhrnul dnešný deň, tak ako som sľúbil.

Čas odchodu na letnú srbskú expedíciu sme dodržali takmer presne, kedy nám mierne zdržanie spôsobili stratené kľúče od Romanovho auta. Chalani však všetko bravúrne zvládli a na cestu sme vyrazili pár minút po pol deviatej hodine ráno. Cesta bola veľmi príjemná. V celkovom zhrnutí najväčší podiel cesty, čo sa času týka, nám „zožral“ presun po Slovensku.

Keď sme sadli v Maďarsku na diaľnicu, bola to už pohoda, až na nepríjemný dážď, ktorý nás sprevádzal takmer celým Maďarskom. Naša navigácia nás naviedla na bočný prechod a aj keď tento býva relatívne v „pohode“ postáli sme si v kolóne niečo cez pol hodinku.

Prejazdom hraníc, akoby aj počasie vedelo, že sa do Srbska chystáme kvôli teplu, sa ihneď vyjasnilo a celou cestou až do Báčskeho Petrovca svietilo na nás slnko. O pol piatej sme parkovali pred Villa Ana nášho srbského priateľa Bojana, ktorý do pár minút za nami dorazil tiež. Ubytoval nás v úplne novej izbe (áno, v tejto som ešte nespal) s prekrásnym výhľadom na túto malebnú slovenskú obec.

S Mikym Šljivićom sme boli dohodnutí, že si modely na súťaž prinesieme už v piatok, a tak sme po rýchlom neskorom obede, ako inak vo forme miestnej špeciality mäsového bureku a jogurtu opäť sadli do auta a vydali sa smer Novi Sad.

Novi Sad je od Petrovca len niečo viac ako 20 km. Najväčší problém nám spôsobilo hľadanie parkovacieho miesta. Už keď sme ho konečne našli, nenašli sme spôsob, ako zaplatiť parkovné. Tu nás zachránil Miky, ktorý práve dorazil na miesto konania súťaže a auto sme zaparkovali priamo v areálu vojvodinského archívu.

S Mikym sme sa vrúcne zvítali, tak ako je tomu vždy a privítali nás aj miestni modelári, členovia klubu Novosadski Ikar, ktorí túto súťaž organizujú. Iba pripomeniem, že sa jedná o sedemnásty ročník súťaže a po desaťročnej prestávke sa súťaž konala po prvýkrát v minulom roku.

Vybalili sme si modely, rozprestreli banner a opäť sa vrátili do Petrovca, kde sme mali naplánovaný ďalší program. V ňom sme mali zahrnutú prechádzku večerným mestom, kedy sme si pozreli všetky významné miesta obce.

Počasie je skutočne výborné. Je noc a vonku je teplo ako na Slovensku uprostred najväčších horúčav. Bojan mi prezradil, že práve v tomto ročnom období je tu najkrajšie. Všetko je zelené, ale ešte nie je tak horúco. Mal pravdu. Už sa teším, keď si v pokoji prejdeme mesto v nedeľu ráno.

Zajtra na mňa čaká rýchly presun do Noveho Sadu, kam ma vezú chalani. Tí sa následne presúvajú na súťaž do Vukovaru. Aj napriek únave sa veľmi teším. Plním si sen! Byť v Srbsku v tomto ročnom období, na modelárskej súťaži a bývať opäť v Báčskom Petrovci, to je pre mňa ideálna voľba. Ak sa zadarí, zajtra po obede by sa mali na webe objaviť prvé fotografie a večer, resp. v noci aj report z tejto prekrásnej modelárskej akcie. Sledujte stránky a užívajte si to spolu so mnou!


Súvisiace články

Novosadski Ikar 2024 – REPORT Jána Moravčíka

Pridané 02.06.2024NovinkyPodujatia

návrat hore