eastmodels.sk
eastmodels.sk

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024
#

Nasledujúca udalosť

E-Day 2024, Milovice (CZ)

28.09.2024

Československý patlák 2024 je za nami. Aký bol?

Pridaný 07.04.2024 | autor Ján Moravčík

Je pár minút po piatej hodine ráno. Všetci ešte spia. Mňa včera večer premohla únava a dobehla absencia spánku minulej noci a išiel som spať už okolo deviatej aj s Adelkou. Mám rád skoré rána, rád premýšľam a hodnotím. Rovnako je tomu tak aj dnes. Hodnotím uplynulý víkend a mám v sebe obrovské množstvo zážitkov. Tento report bude zverejnený asi až večer, pretože sa potrebujem presunúť domov a zostrihať video materiál, ktorý som počas víkendu natáčal a pripojiť ho k tomuto textu.

Prvý československý patlák 2024 je úspešne za nami. Dokopy 15 modelárov sa zišlo v malebnom prostredí obce Návsí, ktorá má pre mňa už trinásť rokov špeciálne miesto v srdci. Získala si ma prekrásnym okolím a ľuďmi, ktorí sa v nej nachádzajú. Špeciálne by som chcel spomenúť Ladislava Valla, vďaka ktorého podpore sa mohol tento víkend vôbec zrealizovať.

Myšlienka takéhoto podujatia vznikla na poslednom ročníku súťaže Panzershow, ktorá sa každý rok v Návsí organizuje už od roku 2011. Po zbúraní nášho obľúbeného penziónu Kostkov, kde sme mávali zázemie niekoľko ročníkov súťaže, sme hľadali priestor, ktorý by spĺňal všetky naše kritéria. Iba náhodou si minulý rok Láďo spomenul, že v obci pri kostole majú ubytovacie zariadenie EMAUS. Zabezpečil ho pre nás a strávili sme v ňom dva krásne dni.

Všetci sme si uvedomili, že okrem ubytovania poskytuje EMAUS aj iné benefity. Je ideálnym miestom na stretnutie modelárov a ihneď sme začali plánovať Československý patlák. Myslím, že sa podaril a určite tu nie sme poslednýkrát.

Aký bol včerajšok?

Chalani vstávali postupne, nastupovali na svoje stanovištia a celý deň sa usilovne pracovalo na modeloch. To bol hlavný cieľ tohto stretnutia. V príjemnej atmosfére robiť to čo nás baví a na čo možno nemáme doma vždy čas, priestor alebo chuť. Za takýto víkend vie modelár spraviť viac ako za niekoľko týždňov doma, kedy je neustále vytrhávaný z koncentrácie.

Doobedie nám spríjemnil Láďo, ktorý pre nás navaril FANTASTICKÝ hovädzí guláš. Jeho príjemná vôňa nás previedla až k obedu. Všetci sme sa najedli a pokračovali v prácach na svojich modeloch.

Ja osobne by som chcel veľmi pekne poďakovať Alešovi Jurákovi a jeho rodine za starostlivosť o moju dcéru Adelku. Len tento týždeň padlo definitívne rozhodnutie, že do Návsí so mnou pricestuje. Sem tam ju môžete na modelárskych akciách vidieť spolu so mnou. Chcem aby vedela, čo robí jej tato, keď nie som doma a teší ma, keď sa stretáva s mojimi priateľmi. Verím, že keď bude staršia, rada sa bude vracať v myšlienkach na tieto okamihy.

Aleš má dcérku vo veku mojej Adelky. Dokonca má rovnaké aj krstné meno. Prvýkrát sa spoznali v roku 2022, kedy som do Návsí doniesol aj moju Adelku. Od prvého momentu sa z nich stali veľké kamarátky a vždy keď je možnosť, s Alešom im doprajeme vzájomné stretnutie. Aj toto je dar, ktorý mi modelárstvo prinieslo a som za to veľmi vďačný.

Adelky počas uplynulého víkendu

Adelky v roku 2022

Počas dňa bola na patláku fantastická atmosféra. Tešilo ma, keď som videl, ako Radek Tomanec a Martin Vlček usmerňujú pri maľbe prvej figúrky Matúša Oravkina. Generácia ľudí, na ktorých prácach som vyrastal aj ja, zrazu sedí v jednej miestnosti a delí sa o svoje modelárske majstrovstvo. Fantastické! Rád by som spomenul aj Petra Nemca. Petr mi napísal asi dva týždne pred patlákom, že žije v blízkosti Návsí a rád by sa ho zúčastnil. Bez váhania som s ním počítal do našej partie. Návsí má ešte jednu špecifickú vlastnosť, sú tu modelári, ale mnohí o sebe nevedia. Podobnú genézu má aj Aleš. Býva o ulicu ďalej ako Láďo a roky o sebe nevedeli. Po „objavení“ Aleša sa ihneď stal súčasťou tímu Panzershow a verím, že do tejto rodiny pribudne aj Petr. Bolo príjemné počas celého víkendu počúvať historky Ondra Kubeša. Okrem toho, že Ondro toho veľa zažil, je aj nekončiacou studnicou informácií. Ďakujem, že si prišiel, bolo to super.

Poďakovať by som chcel ale všetkým, ktorí do Návsí merali cestu. Utvrdili ste ma v tom, že aj takéto nesúťažné podujatia majú vo svete modelárstva význam. O dva týždne máme Mošoň, to bude masovka, verím, že keď sa tam s vami osobne stretnem, aspoň na okamih v nás ožijú vzájomné momenty tohto jedinečného víkendu. Bolo mi cťou priatelia!

na fotografii chýbajú Ondřej Kubeš a Pavel Vagner

Súvisiace články

Československý patlák – REPORT prvého dňa

Pridané 06.04.2024NovinkyPodujatia

návrat hore